Микола Леонтович власним коштом створив зоопарк у Миколаєві: радянська влада “віддячила”, репресувавши двічі

Миколаївський зоопарк відзначив 122-річчя з дня створення. Засновника акваріуму Миколу Леонтовича радянська влада дуже сильно пресувала. Ніхто не знає, де похований цей видатний чоловік.

Миколаївець Микола Леонтович мав власну колекцію тварин. У 1901 році чоловік дозволив подивитися на екзотику всім охочим. Сталося це 26 квітня. Відтоді ця дата вважається днем народження закладу.

Попервах приватна колекція називалася Акваріумом і містилася на Адміральській. Леонтович залучив найсучасніші технології та підігравав підопічних завдяки роботі електричних компресорів.

Засновник Миколаївського зоопарку з родиною

З приходом більшовиків до влади розпочалася справжня вакханалія. Колекція стала Держакваріумом, а її власник опинився за ґратами. Звісно, земноводні й рибки стали дохнути пачками без належного догляду. Тож довелося звільнити спеціаліста.

Леонтович став директором державного закладу – зоосаду. Йому допомагали в роботі члени родини та наймані працівники. З 1925 року додався ще й зоологічний відділ. Та більшовики прийшли вдруге у 1934 році. Пана Миколу і членів його родини репресували. Більше чоловіка ніхто не бачив. Ходять неперевірені чутки, що помер у 1940 році в стінах Тамбовської в’язниці.

Повторна навала

У 2022 році Миколаївський зоопарк знову постраждав від дій росіян. Евакуювати тварин не було жодної можливості. Для жирафів не було контейнерів потрібного розміру, та й взимку без підігріву більшість тварин просто б загинула в дорозі. Навпаки, ще й приймали рідкісних тварин від людей, які їхали в евакуацію.

Росіяни продовжують знущатися з тварин

На територію вісім разів прилітало під час обстрілів. На щастя, жоден із них не розірвався. Всі уламки російських снарядів зібрали, створивши куточок російської агресії, відкритий для відвідувачів.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?