Нацбанк дивує випуском пам’ятних монет: тут тобі й емблема, і борщ, і соловейко, і навіть сітка

До 6 грудня Нацбанк випустив в обіг нову монету. Щоправда, присвятив її не Дню Святого Миколая, а іншому святу – Дню Збройних сил України.

Нова монетка матиме назву “Командування об’єднаних сил ЗСУ”. Якщо дивитися з боку аверсу, 10 гривень є ідентичними монеті, які почали випускати з 2018 року. На ній присутній номінал, обрамлений давньоруським орнаментом. Є герб України та позначено рік випуску.

НБУ випустив пам’ятну монету

А от реверс має емблему об’єднаних сил. Це стародавня козацька зброя – пірнач, що зображена на тлі двох схрещених шабель. Малюнок нагадує історичні корені українського війська.

Рифлену монету зі сплаву нікелю та цинку запускатимуть в обіг поступово. 10 гривень будуть прийматися всюди за номіналом. Оскільки тираж патріотичної монети склав 10 мільйонів штук, то вистачить усім, щоб помилуватися. Придбати диво-монету можна буде в Інтернет-магазині НБУ та в банках-дистриб’юторах.

Інші цікавинки для нумізматів

Це не єдиний патріотичний витвір українських банкірів. Раніше вони випустили монету номіналом у 5 гривень, присвячену волонтерському руху. Пам’ятна монета “Країна супергероїв. Дякуємо волонтерам!” має наклад у 50 тисяч.

НБУ випустив пам’ятну монету

На аверсі зображено руки, що плетуть сітку. На реверсі вибито карту України. Вона теж у вигляді маскувальної сітки, що переплела всіх громадян спільною метою.

НБУ випустив пам’ятну монету

Та не війною єдиною живе наша країна. НБУ випустив й інші цікаві монети. Зокрема, “Українська мова” та “Український борщ”. Перша з літерою Ї та соловейком має номінал 5 гривень і тираж 75 тисяч.

НБУ випустив пам’ятну монету

На другій, звісно, парує тарілка з борщем. Страва, до речі, пофарбована у характерний червоний колір. Монета має номінал 10 гривень і зроблена зі срібла.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?