Китайський Новий Рік 2024: коли він прийде, скільки днів святкують і які традиції в цього свята?

Сучасний Китай святкує Новий Рік двічі: разом зі світом, з 31 грудня на 1 січня, і окремо - за Східними канонами. Про традиції та особливості китайського свята читайте далі.

Китайський Новий Рік – це особливе свято. Насамперед тому, що в нього відсутня фіксована дата святкування. Кожного року мешканці Китаю відзначають його в різні дні. Це пов’язано із тим, що перший новорічний день в Китаї припадає на другий за рахунком молодик після зимового сонцестояння (22 грудня).

Червоні ліхтарики - невід'ємний атрибут Нового Року в Китаї
Червоні ліхтарики – невід’ємний атрибут Нового Року в Китаї

Згідно з григоріанським календарем ця дата буває будь- якою і визначається в межах з 21 січня по 21 лютого. Святкування Нового року в Піднебесній завжди продовжуються 15 днів.

Кожен Новий рік в Китаї поєднує в собі комбінацію стихій та покровителя, котрі повторюються 1 раз на 60 років. Всього в їх календарі налічується 5 стихій (Дерево, Вогонь, Земля, Метал та Вода) та 12 зодіакальних тваринок. Новий рік-2024 в Китаї проходить цьогоріч під знаком Зеленого Дерев’яного Дракона.

Щодо розрахування точної дати свята – то тут потрібно відштовхуватись від дати зимового сонцестояння. В 2023 році вона припала на 22 грудня. Якщо відраховувати дату сходження другого Молодика від цього числа, то вона припадає на 10 лютого 2024 року. В цей день в Китаї будуть святкувати Новий Рік. Завершиться ж він 28 січня 2025 року.

Традиції Нового року в Китаї

Традиції святкування Нового року в Китаї
Традиції святкування Нового року в Китаї

Згідно з давньою легендою – колись мешканцям Китаю доводилось ховатися від чудовиська на ім’я “Нянь” (що перекладається як “Рік”). Щорічно воно прилітало до містечок країни і поїдало врожай і тварин.

Щоб захистити домівки від нього – китайці прикрашали їх візерунками з червоного паперу, червоними ліхтариками і малюнками з побажаннями здоров’я та щастя. Червоний колір китайці використовували тому, що одного разу чудовисько Нянь злякалось дітлахів, що були вдягнені в одяг саме цього кольору.

Перед новорічними святами кожна родина в Піднебесній прибирає будинок, щоб позбавитись від негативу іі запросити в гості щастя.

Перед Новим роком кожна китайська родина збирається разом за пишно вбраним столом. До свята зазвичай готують улюблені страви членів родини – пельмені, м’ясо, рибу. Пельмені, до речі, в Китаї вважають символом народження синів. Завершується святкування Нового року фейерверками. Мешканці країни вважають, що саме вони відлякують злих духів і приносять щастя.

Новорічні подарунки в Китаї дарять по парних предметах. Вважається, що вони несуть в родину гармонію та єдність. Символом фінансового благополуччя в Китаї вважають два мандарини. Тому їх обо’язково приносять із собою в гості, щоб отримати від господарів таких же 2 мандарини.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?