З квітня ліки в аптеці можна купити за е-рецептом: роз’яснюємо, як його отримати і застосовувати

Певні ліки можна вільно придбати в аптеці. Але 60% медикаментів потребують наявності рецепта від лікаря. З квітня придбати будь-який рецептурний препарат можна буде не лише за рецептом, надрукованим на папері, але й виданим в електронному вигляді.

Е-рецепт знадобиться для купівлі препаратів із певного переліку, що заборонені для вільного продажу. Тож йти в аптеку за антибіотиками, протисудинними, антидепресантами, протизаплідними й іншими гормональними та рештою певних засобів без рецепта не має сенсу.

Таким чином МОЗ намагається боротися з безконтрольним застосуванням ліків, які можуть спричинити шкоду організму, якщо їх приймання не відстежуватиметься лікарем, чи навіть призвести до виникнення залежності.

Е-рецепт можна отримати у свого сімейного лікаря

Зазвичай в інструкції до медпрепарату вказано умови відпуску. Якщо її немає під рукою, на порталі Держреєстру лікарських засобів України в пошуковий рядок введіть назву і дізнайтеся, чи є ці ліки у вільному продажу, чи мають позначку “За рецептом”.

Переваги Е-рецепта

Людям із хронічними захворюваннями, що потребують постійного приймання певних ліків, не треба буде кожного разу, як слоїк із пігулками закінчився, йти на прийом до лікаря. Тепер з’явилася можливість отримати повторний рецепт дистанційно.

Перелік медикаментів, що відпускаються без рецепта, не змінився

Якщо в системі лікарем буде зазначено діагноз й існуватиме перше призначення, надалі купити пігулки чи мікстуру можна буде, маючи вже готовий рецепт у смартфоні.

Тож, починаючи з квітня 2023 року, хворі можуть звернутися до свого сімейного лікаря, отримати рецепт в електронному вигляді й безперешкодно купувати необхідні ліки в аптеці.

Згодом планується перевести всі лікарські призначення на е-рецепти. Поки що будуть існувати дві паралельні форми – паперовий й електронний. При цьому МОЗ не планує розширювати перелік препаратів, що підлягають відпуску за рецептом, просто вводить додатковий інструмент, який має полегшити життя лікарям і пацієнтам.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?