З настанням весни кліщі виходять на полювання: як вбиратися, щоб не підхопити небезпеку в зеленій зоні

Весна приносить не лише сонячну ласку. З приходом теплих днів відбувається активізація кліщів. Вони чатують на відпочивальників у парках буквально на кожному кроці. Чи можна убезпечитися від цих доволі небезпечних комах?

Укуси кліщів загрожують тим, хто відвідує зелені зони. Тож збираючись на прогулянку, слід убезпечити себе від зустрічі з цими шкідниками, що переносять смертельно небезпечні хвороби.

У парковій зоні на відпочивальників чатують кліщі

Не всі кліщі, що знаходяться у парку, є носіями збудників хвороби Лайма. Але якщо потрапите на укус саме такої комахи, доведеться довго лікуватися, й не факт, що одужаєте повністю. Не менш небезпечним є й кліщовий енцефаліт. З кожним роком кількість укусів і захворювань зростає. Зі скаргами на укус кліща за рік звертається до 20 тисяч людей.

Небезпека чатує на відпочивальників у траві або на кущах. Кровопивця чіпляється за одяг людини й пересувається по ньому, вишукуючи щілину, де можна дістатися голого тіла. Потім присмоктується.

Якщо будете вбиратися у закритий одяг, який щільно прилягає до тіла, і високе взуття, шанси, що шкідник укусить різко знижуються. Краще підстрахуватися перед прогулянкою і збризнутися репелентом. Його запах відлякує комах. Під час прогулянки уважно роздивляйтеся себе, чи не причепився кровопивця до одягу.

Кліщ можна витягнути спеціальним пінцетом

А по поверненні додому ще раз уважно передивіться одяг – чи не принесли часом додому небезпеку. Власне тіло теж огляньте, можливо, комаха ще не встигла забуритися під шкіру. Чим швидше позбудетеся кліща, тим менше шансів підхопити страшну інфекцію. Викрутивши його з ранки протягом першої доби, є шанс уникнути зараження на бореліоз. А якщо сидітиме на тілі 2-3 доби, гарантовано захворієте.

У ветеринарних аптеках продаються спеціальні пристрої для вилучення кліщів. Бажано завжди мати під рукою якийсь із них, щоб якомога швидше позбутися “квартиранта”. Робіть це дуже акуратно, щоб не обірвати голівку, в якій і знаходиться отрута. Після цього ранку обробіть антисептиком.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?