Яке церковне свято 6 грудня і про що просити в молитві Миколу Чудотворця? Традиції, іменини і прикмети

В середу, 6 грудня — християни відзначають день святого Миколая Угодника. Йде 340-й день року, а до новорічних свят лишається 25 днів. Іменини святкують Миколи та Максими.

6 грудня в новоюліанському церковному календарі — свято Миколи Чудотворця. За народним календарем цього дня відзначають Миколу Зимового. В давнину вважалося, що з цього дня починають тріщати люті морози.

Святий Микола Угодник народився в багатій родині, з самого дитинства старанно навчався і намагався допомагати своїм батькам. Жив він на рубежі III-IV століть, а ставши дорослим — вирішив присвятити своє життя богослужінню. Спадок, що дістався йому від батьків — Микола роздарив біднякам, а сам — подався до церкви служителем.

Святий Микола Чудотворець
Святий Микола Чудотворець

Усе життя Миколи Угодника пройшло під знаком служіння Господу. За свою віру у Христа святитель отримав дар чудотворення.

Відомо, що святий Микола Угодник може робити великі дива і чудеса. Якщо вірити церковним переказам — він зміг воскресити моряка, який вивалився зі щогли на палубу. А ще одна історія пов’язана з трьома молодими дівчатами. Колись Микола Угодник дізнавсь, що батько тих дівчат заради того, щоб прокормити родину — хоче зробити донечок блудницями. Тоді Микола Угодник підкинув до будинку цього жебрака три мішечки з золотом — кожній дівчині по одному. Вони змогли врятуватись і щасливо вийшли заміж.

Мабуть, саме з цієї історії бере свій початок традиція класти на день святого Миколая Чудотворця подаруночки дітлахам під подушку.

Микола Угодник вважається покровителем бідних людей, мандрівників, хліборобів, моряків, військових і, звісно — дітей. Його вважають святителем, який може здійснити будь-які бажання. До нього звертаються в молитві ті, хто потребує зцілення від хвороб, фінансового благополуччя або вдалого шлюбу з коханою людиною. Віряни вважають, що святий Микола Чудотворець чує кожного, хто звертається до нього в щирій молитві.

Традиції цього дня

Традиції 6 грудня
Традиції 6 грудня

З давніх часів на день святого Миколая господині пекли пироги та хліб, а господарі – варили пиво чи брагу. В цей день обов’язково несли частування до церкви. Всі продукти, що залишались вдома — з’їдали до останньої крихти. Вважалось, що це допоможе уникнути проблем протягом всього наступного року.

А ще в день святого Миколая мирилися з усіма, з ким були до цього моменту у сварці. В цей день дозволяється послаблення Різдвяного посту. Можна їсти гарячу їжу, додаючи в неї рослинну олію. Також можна випити трохи вина та з’їсти рибу.

Прикмети на день Святого Миколи Угодника

Прикмети на 6 грудня
Прикмети на 6 грудня

На 6 грудня існує декілька цікавих прикмет:

  • погода скоро буде холодною, якщо на небі мало хмаринок;
  • в ніч на 6 грудня небом гуляє ясний місяць — до морозу;
  • вдень сніжок дрібний пішов — цього ж числа у червні дощ піде;
  • навколо місяця помітні тьмяні кільця — невдовзі буде мороз;
  • іній ліг на дерева — наступного року врожай буде великим;
  • яка погода на зимового Миколу Угодника — такою вона буде і на весняного Миколу (це свято відзначають 9 травня);
  • вітер сильно дме і змітає сніг з дороги — до відлиги;
  • скільки сніжку на Миколая — стільки зеленої трави буде в травні.

Святий Миколай Чудотворець в народі вважається покровителем шлюбів і малих діточок. Пізно ввечері він приносить малечі під подушку різні солодкі подаруночки. Вранці цього дня християни обов’язково йдуть до церкви, моляться святому Миколі про вдалий шлюб і щасливе сімейне життя.

Нові статті

Схожі статті

В Україні з’явиться доступне житло в оренду для українців: хто зможе стати учасником соціальної програми

В України хочуть запровадити новий різновид оренди житла – так званої соціальної. Що це за оренда і хто зможе прийняти участь в програмі? "Один Факт" розповість про нову ініціативу детальніше.

“Головне кохання мого життя”: 48-річна Наталія Могилевська пригадала перший шлюб, в якому пробула рік

Наталія Могилевська доволі багато з ким крутила романи, але також у неї було два офіційних шлюби та першим її чоловіком був Дмитро Чалий - як він виглядає та що про нього відомо?

Гороскоп на 28 липня 2024 року для всіх знаків Зодіаку: вдача буде з вами – головне триматися за свою мету

Гороскоп на 28 липня 2024 року для всіх знаків Зодіаку: зірки радять вірити в свою мрію, адже так вона обов'язково здійсниться. Астрологічний прогноз.

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?