“Живіть, танцюючи”: 91-річний Григорій Чапкіс з того світу дав пораду на граніті фанатам і прихильникам

Український хореограф Григорій Чапкіс відійшов у засвіти три роки тому. На момент завершення життя йому виповнився 91 рік. Але навіть зараз, через великий проміжок часу – він дає поради українцям.

Народний артист України Григорій Миколайович Чапкіс помер у віці 91 року. Сумна подія сталася 13 червня 2021 року. Відомо, що причиною смерті Чапкіса стала двостороння пневмонія, а точніше – її ускладнення.

Поховали танцівника на Байковому кладовищі у місті Києві, на ділянці № 42а. З того моменту пройшло трохи більше трьох років і увесь цей час місце поховання легендарного хореографа та балетмейстера залишалось занедбаним. Оскільки діти танцівника мешкають за кордоном, то в них не було раніше можливості ані приїхати, ані встановити гарний монумент на могилі батька.

Навесні минулого року один із волонтерів побував на Байковому кладовищі та показав, в якому стані перебуває місце поховання Григорія Чапкіса. Максим Левченко був приголомшений тим, наскільки неприбраною та занедбаною стала могила хореографа. На ній виріс великий бурʼян та лежала купа засохлих квітів.

Слід зазначити, що в 2024 році ситуація кардинально змінилася. На могилі відомого танцівника, нарешті – зʼявився гранітний монумент.

Монумент на могилі Григорія Чапкіса
Монумент на могилі Григорія Чапкіса

В Мережі показали, як зараз виглядає місце поховання Григорія Чапкіса. Там вже й духу не залишилось від запустіння та занедбаності. Натомість син хореографа встановив на могилі великий обеліск з граніту, на якому вигравіювано кольоровий портрет танцівника.

Біля монументу облаштована імпровізована сцена з гранітного каменю, до якої ведуть сходинки. На ній помітний надпис, що є цитатою самого Чапкіса. Балетмейстер немов з того світу надає своїм фанатам та прихильникам корисну пораду:

Танець – це життя! Живіть, танцюючи

Пильні користувачі соціальних мереж помітили, що на гранітному монументі зроблено помилку в даті народження та смерті хореографа. Зокрема, на памʼятнику зазначено, що Григорій народився 24 квітня, а відійшов з цього світу 13 липня.

Насправді ж датою народження Чапкіса є 24 лютого, датою смерті – 13 червня.

Син Григорія Чапкіса, якого звуть Грег – особисто прокоментував встановлення монументу на могилі батька. Він пішов слідами батька та став танцівником. Щоправда, живе вже багато років в Америці. Чоловік зазначив, що процес встановлення памʼятника затягнувся через велику відстань і загальну ситуацію в Україні.

Вибач, тату, що так довго – зазначив син хореографа. – Було важко зробити це з іншого кінця світу. Тепер моє серце спокійне

За словами сина Чапкіса, причиною затримки із встановленням памʼятнику стало ще й те, що деякі з друзів його покійного батька давали обіцянки щодо допомоги, але не виконували їх.

Нові статті

Схожі статті

Скільки дерев нарахували? Юрій Горбунов з вікна свого розкішного будинку показав, що у нього за парканом

Ведучий Юрій Горбунов поділився в Stories відео із подвірʼя свого маєтку. Біля його будинку немає городини, яку потрібно було б щоосені орати трактором. Що ж насправді росте в Горбунова за вікнами?

Вагітна дружина Остапчука платить няні майбутнього сина ще до його народження: які ще причуди в багатих?

Вагітна від Вови Остапчука Катя Полтавська в Stories розповіла про те, навіщо платить няні свого майбутнього сина Тимофія. Хлопчик ще знаходиться у матері в животику, а няня його вже чекає.

Тіна Кароль прокоментувала роман з молодшим на 9 років бойфрендом: він вже 16 років проживає у США

Тіна Кароль мала безліч романів, за версією фанатів, але кому належить її серце зараз? Поп-діва розкрила всі карти щодо її стосунків із бізнесменом.

Вона не змогла бути з ним до кінця життя – хто перший чоловік Тоні Матвієнко, від якого вона народила у 17

Тоня Матвієнко має двох доньок, але вони від різних шлюбів - співачка розповіла про свою першу любов, яку зустріла ще в школі та закохалась до нестями.