Морозник або Зимовник – король українських садів у березні: як правильно досвідчені квіткарі підживлюють для велетенських квітоносів

Морозник або різдвяна троянда — яскрава квітка. Вона є вічнозеленою рослиною, яка прикрашає зимовий сад. Читайте нижче, як правильно підживити морозник навесні, щоб він квітнув пишно.

Морозник, зимовник, різдвяна троянда, чихальний корінь — різні назви однієї і тієї ж вічнозеленої рослини.

Морозник відомий людям з давніх часів. Його використовували в якості прикраси для саду, а ще — як чародійське зілля. Існує легенда, згідно з якою різдвяна троянда виросла на місці сліз дівчини, яка не мала подарунка для новонародженого сина Іісуса Христа.

 Морозник або зимовник - багаторічна рослина, яка не потребує особливих умов для свого розвитку
Морозник або зимовник – багаторічна рослина, яка не потребує особливих умов для свого розвитку

Ця багаторічна рослина — зимостійка. Власне, через те, що квітка добре переносить холоди — вона і отримала свою назву, морозник. Квіточка може витримувати холоди до -30 ºC. Окрім цього різдвяна троянда має ранні строки цвітіння. На території Південної Європи морозник починає цвісти у грудні. Цвітіння рослини продовжується до лютого. В Україні ж цвітіння борозника починається наприкінці лютого і завершується в квітні.

Догляд за морозником не потребує особливих зусиль. Під час великих заморозків ця багаторічна рослина може впасти на землю. Це не страшно — як тільки температура повітря підніметься до 0 ºC або більше – рослина знов підніметься.

Морозник можна підживити органічними добривами
Морозник можна підживити органічними добривами

Зимовник добре росте на вологих, насичених гумусом землях. Бажано обрати для цієї рослини затінену ділянку. Грунт має бути дренованим, щоб волога надовго в ньому не залишалася. Ця квітка – тіньолюбива, тому її висаджують часто біля дерев. Також морозник добре росте в квіткових кашпо.

Морозник буде квітнути пишно, якщо правильно його підживити. Нагадаємо, що ця рослина – багаторічна. В першу весну після посадки добрива цій квітці не потрібні. А ось старі рослини підживлюють у лютому. Вдруге добрива вносять в середині літа. Адже саме в цей час в рослини активно росте коріння, а ще — відбувається закладка нових квіткових бруньок на наступний квітковий сезон.

Для підживлення борозника ідеально підходять добрива для квітів або ж органіка. Виключення в цьому випадку становлять ті добрива, які підкислюють грунт.

Морознику вистачає всього лише двох підживлень на рік — під час цвітіння та у розпал літа. Якщо квітка обросла великою кількістю зеленого листя, а ось квіточок на ній мало — його треба підживити додатково.

Для підживлення зимовника можна використати багатокомпонентне добриво для садових рослин. Деякі різновиди квітки, а саме — чорний, кавказький та східний морозник, добре реагують на внесення у землю вапна. Також цю рослину корисно буде підгодувати кістковим борошном. Таке добриво вносять невеличкими жменями два рази за сезон.

Для підживлення морозників ідеально підійдуть багатокомпонентні добрива
Для підживлення морозників ідеально підійдуть багатокомпонентні добрива

Підгодовують морозник в саду щорічно, після завершення цвітіння. Органічні добрива у вигляді компосту чи перегною рівномірно розподіляють під квіткові кущі.

Нові статті

Схожі статті

З макіяжем і манікюром: 86-річна Ада Роговцева не поступається вродою 80-річній іконі краси Катрін Денев

Українська акторка Ада Роговцева в свої 86 років залишається такою ж вродливою, як і багато років тому. В жіночності і красі ця жінка цілком може перемогти французьку співачку Катрін Денев.

Вся правда вийшла назовні: 41-річний Влад Яма розсекретив, чи дійсно крутив роман з Могилевською

Владу Ямі та Наталії Могилевській неодноразово приписували роман, особливо під час у часті в шоу "Танці з зірками" - чи підтвердились ці чутки та що насправді було між артистами?

Розлетяться одразу: як приготувати сирне тісто, щоб вийшли пишні та мʼякі вареники з вишнею – вийде вау

Всі, хто спробує, будуть питати у вас рецепт, адже це нереально смачно: як приготувати сирне тісто для вареників з вишнею - будуть танути в роті.

Гороскоп на 5 липня 2024 року для всіх знаків Зодіаку: астрологи радять вийти зі своєї зони комфорту

Гороскоп на 5 липня 2024 року для всіх знаків Зодіаку: зірки прогнозують вам нові можливості, якщо ви спробуєте щось нове. Астрологічний прогноз.