Що означає прізвище Залужний і як воно з’явилося: півтисячі українців у різних частинах країни його носять

Головнокомандувач української армії Валерій Залужний відомий багатьом українцям. Його ім'ям все частіше називають новонароджених хлопчиків, а ось прізвище стає предметом цікавих досліджень

Валерій Залужний представництва не потребує. Командувач армією України відомий майже кожному українцю, але в нього все ж є деякі таємниці, про які цікаво дізнатися. Наприклад — незвичайне прізвище та його походження. Чи знаєте ви, що Залужний в Україні не один? А що серед 461 міста країни лише одне займає лідируючі позиції по кількості Залужних? Генеалогічне товариство “Рідні” публікує на своєму порталі цікаву статистику щодо прізвища “Залужний” та карту, в якій надано відповіді на усі ці запитання.

В Україні налічується 527 Залужних
В Україні налічується 527 Залужних

Згідно з наведеною статистикою — в Україні налічується 527 носіїв прізвища “Залужний”. За поширенням воно займає 9430 місце, а в козацьких реєстрах зустрічається лише 1 раз — в 1649 році.

Якщо розглянути карту детальніше — можна побачити, що найбільша кількість Залужних мешкає у Дніпрі. Саме там налічується 26 осіб з таким прізвищем. На одного Залужного менше — у Лохвицькому районі (Полтавська область) та Львові: по 25 осіб.

Далі статистика по числу Залужних розподілена наступним чином:

  • Запоріжжя: 22 людини;
  • колишній Березнівський район Рівненської області: 21 людина;
  • колишній Новоукраїнський район Кіровоградської області: 19 людей;
  • Київ: 18 осіб;
  • Житомир: 17 осіб;
  • Буський район Львівської області: 14 осіб.

На цьому цікавинки щодо прізвища “Залужний” не закінчуються. Блогер Олесь Думний вирішив дізнатись більше про його походження, але в Інтернеті однозначної відповіді не знайшов. На своєму сайті Думний пише, що прив’язати це прізвище до географічної складової не виходить, бо, по-перше, воно зустрічається практично у всіх регіонах України, а по-друге, батько українського генерала теж був військовим і тому міг походити з будь-якої частини країни.

За словами Олеся Думного, при тлумаченні прізвища “Залужний” слід звертатися до загальних знань з української мови. Саме вони підказують, що найбільш імовірне значення прізвища: “людина, що живе за лугом”. По такій схемі створювалося багато українських прізвищ: Задорожний (людина, що живе за дорогою), Заворотний (особа, що мешкає за воротами), Зарічний (що живе за рікою) та інші.

Думний звертає увагу на те, що всю інформацію по вищенаведеним українським прізвищам він читав у Вікіпедії. Але серед численних варіантів прізвища Залужний чомусь немає.

— Здається, відповідь знайдена і далі копати немає сенсу — резюмує свою публікацію Думний.

Та відразу суперечить сам собі. Мовляв, у слова “луг” є й зовсім інше значення — гідроокис калію, натрію та інших металів. Думний ставить під сумнів, що прізвище “Залужний” було створене на підставі саме цього значення, тому що при зверненні до наукової термінології можна знайти словосполучення “лужні метали”, а ось “залужних металів” ніде не знаходиться. Втім, Олесь не виключає тої імовірності, що історія походження прізвища українського генерала більш цікава, аніж просто людина, що живе за лугом.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?