Поряд з Єрусалимом знайшли рідкісну монету, якій виповнилось 2500 років (ФОТО) — коли її викарбували

Археологи під час розкопок знайшли неподалік від Єрусалиму старовинну срібну монету. "Один Факт" розповість, що це за скарб, яку цінність представляє монета і як вона потрапила на святу Землю.

Археологи з Ізраїльського управління старожитностей провели розкопки і віднайшли старовинну монету зі срібла. Її вік складає приблизно 2500 років. Ця монета датована періодом першого Храму і була викарбувана, за свідченнями істориків — в VI-V столітті до нашої ери.

Дослідники зауважують, що вперше така монетка з’явилася, коли в регіоні правили перси Ахеменіди над Юдеєю. Її навмисно розрізали навпіл. Роберт Кул, що головує в нумізматичному відділі Ізраїльського управління старожитностей, розповів про цю монету детальніше.

Поблизу Єрусалиму археологи знайшли рідкісну монету
Поблизу Єрусалиму археологи знайшли рідкісну монету

За його словами, вона — дуже рідкісна і наразі стала частиною півдюжини монет аналогічного типу, які були знайдені під час археологічних розкопок в Україні.

Розкопки, під час яких було віднайдено срібну монету, проводились перед розширенням траси 375, десь в 10 милях на південному заході від самого міста Єрусалима.

Роберт Кул також зазначив, що срібна знахідка надає вченим важливу інформацію про перехідну фазу торгівлі в Юдеї. Саме тоді торгівельний процес перейшов від зважування монеток зі срібла до їх безпосереднього використання для купівлі товарів. Саме в VI-V століттях до нашої ери на землях Ізраїлю з’явилися перші срібні монетки, що були викарбувані в Туреччині, на Кіпрі та в Стародавній Греції.

Треба зауважити, що в той період часу монети розрізали навпіл. Ця техніка називалася “hacksilbur” і свідчила про те, що загальне прийняття монет в той період ще поширилось серед населення.

Директор Israel Antiquities Authority Елі Ескусідо підкреслив важливість навіть невеличких деталей, написів та дат, що були нанесені на такі монети і зазначив, що вони представляють собою найважливіші джерела археологічних свідчень.

На його думку, такий крихітний об’єкт, як монета, надає вченим унікальну можливість простежити процеси мислення людей і зрозуміти, що наші економічні звички з давніх часів майже не змінилися. Іншою стала лише технологія карбування монет.

Взагалі-то археологічні дослідження свідчать про те, що перехід від торгівельного процесу з використанням дорогоцінних металів до стандартизованого карбування монет був доволі складним і довгим.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?