Як і коли обрізати вишню навесні: тонкощі від досвідчених садівників для великого і здорового врожаю ягід

Збираючись обрізати дерева, не забудьте про вишні. Вони хоч рослини й не вибагливі, та все одно потребують догляду. Адже кожному господарю хочеться отримати гідний урожай ягоди.

Щойно температура повітря установиться на позначці +5°C, слід братися за формування крони вишневих дерев. Це слід робити обов’язково за ясної днини, щоб зрізи встигли підсохнути.

Обрізку робіть, поки по гілках не пішов сік і не набрякли бруньки. Коли з’являться перші листочки, можна прибирати тільки гілки, що підмерзли. У молодого деревця слід залишити скелетні гілки. Вони мають перебувати на відстані близько 15 см.

Як правильно обрізувати вишню навесні

Надалі щороку проводьте сухі гілки та ті, що ушкоджені. Також приберіть пагони, які заважають провітрюваності та загущують крону. Верхівки теж зріжте. Вишневому дереву достатньо бути 3-3,5 м заввишки.

Гілки не повинні переплітатися. Якщо таке сталося, залиште один найрозвиненіший пагін, решту безжально приберіть. Дуже обережно поводьтеся з молодими гілочками. Зазвичай цвітуть саме вони. Тому такі пагони можна зменшувати лише на третину.

Як правильно обрізувати вишню навесні

З часом дерева старішають, тому обрізання допомагає омолодити вишню й подовжити життя. У старого дерева скелетні гілки сильно не зачіпайте. Це стане великим стресом для вишні, і вона погано родитиме.

Помітивши поросль внизу стовбура, позбудьтеся її. На відстані 80 см від землі не повинно бути жодних гілочок. Наступні пів метра мають займати 6 гілок. Ті, що зростають надто наближено до скелетних гілок, теж прибирайте.

Якщо правильно обріжете вишні навесні, восени не доведеться брати до рук секатор. Не забувайте кожен зріз обробляти садовим варом, щоб убезпечити вишеньки від потрапляння грибкових інфекцій.

Нові статті

Схожі статті

Так малосольні огірки завжди готували тільки в Україні! Секретний рецепт бабусі Олени: від серця відриваю

Смачна закуска буде у вас у випадку неочікуваних гостей: як приготувати малосольні хрусткі огріки - всі будуть питати рецепт саме у вас. Справжня насолода.

“Чекали”: Тімур Мірошніченко розповів, як троє його дітей прийняли прийомну сестричку Ангеліну, якій 8 років

Багатодітний батько Тімур Мірошніченко поділився емоціями щодо спілкування із названою донькою Ангеліною. Разом із дружиною Інною ведучий вдочерив дівчинку і познайомив її з іншими дітьми.

Пішли від других половинок заради одне одного: Марічка Падалко розповіла, як закохалася в Єгора Соболєва

Марічка Падалко була вірною своєму чоловіку протягом 15 років, доки не зустріла Єгора Соболєва, якому народила трьох дітей: як познайомилось подружжя?

Найтонші та еластичні млинці виходять на воді: а ви думали – на молоці. Бюджетний рецепт “Сніданок на ранок”

Млинці - це ідеальний сніданок, який зможе приготувати будь-хто та не обов'язково готувати їх на молоці, адже на воді вони виходять ще в 100 разів смачнішими - рецепт.