Забудьте все, що знали до цього: чому не можна розбивати яйця ножем або ложкою – безпека понад усе!

Кожна друга господиня робить помилку, коли розбиває яйця ножем або ложкою. Такий спосіб - не зовсім безпечний. Дізнайтесь, чому шеф-кухарі не радять ним користатись.

Сніданок в багатьох українських родинах починається з приготування яєчні. Щоб розбити сире яйце і вилити його на розпечену пательню — чимало господинь використовують ніж, ложку або… край самої пательні.

Чому ці способи – не кращий варіант і можуть нести в собі приховану небезпеку? Читайте подробиці і поради від шеф-кухарів нижче.

Розбивати яйце ложкою або ножем – не зручно

Щоб розбити яйце на пательню без наслідків, необхідно мати неабияку вправність та акуратність. Спосіб із використанням ножа може здатися багатьом незручним, особливо, якщо потрібно за раз розбити велику кількість яєць.

Розбивати яйце ножем - незручно
Розбивати яйце ножем – незручно

На щастя, сьогодні існують безліч пристроїв, призначених для розбивання яєць. Їх часто використовують на професійних кухнях, де швидкість та точність мають особливе значення.

Професійні кухарі радять використовувати метод розбивання об пласку та рівну поверхню. Шкаралупа завдяки цьому методу не буде потрапляти в яйце. Також цей спосіб допоможе зберегти цілісність жовтка.

Існують санітарні ризики

Кухонні ножі дуже часто контактують із різними продуктами, черед яких можуть бути сира риба та мʼясо. Якщо ніж не вимити ретельно, то бактерії з нього можуть потрапити у яйце. Існує ризик потрапляння в організм людини сальмонели, що спричинить серйозне харчове отруєння.

Можна пошкодити жовток

Використання ножа для того, щоб розбити яйце – може призвести до пошкодження жовтка. Така ситуація критична у випадку, якщо вам для приготування страви потрібні цілі жовтки. Наприклад, при приготуванні яєчні чи яєць пашот.

Пошкоджений жовток зіпсує зовнішній вигляд страви

Один необережний рух і шкаралупа потрапить у страву

Якщо розбивати шкаралупу яйця необережно ножем або ложкою — її дрібні уламки можуть потрапити у страву. При використанні ножу краї пробитої шкаралупи виходять гострими.

Один необережний рух і шкаралупа потрапить в готову страву
Один необережний рух і шкаралупа потрапить в готову страву

Дрібні фрагменти з неї опиняються в яйці. Під час вживання яєчні ці шматочки шкаралупи можуть бути небезпечними – особливо для маленьких дітей.

Нові статті

Схожі статті

Дивна блузка, беретик і яскравий макіяж: Андрій Данилко показав, як змінювався образ Вєрки Сердючки з 90-тих

Вєрка Сердючка здобула шалену популярність завдяки своєму комічному образу, який одразу підкорив публіку, але що змінились з часів 90-тих років?

“Напевно, настав час”: Олена Віницька зізналась, що розлучалась з чоловіком аж на 2 роки і назвала причину

Екс-учасниця жіночого тріо Олена Вінницька вперше зізналась, що мала з чоловіком Сергієм Большим кризу та розлучалась на два роки - що сталося між подружжям?

“Зі смартфоном в руках і телефонною книжкою в зошиті”: 55-річна Інна Білоконь вперше показала маму

Інна Білоконь – українська акторка, яка стала відомою завдяки ролі мами Вєрки Сердючки. В самої Інни Вікторівни в реальному житті також є мама. Днями артистка показала, як виглядає ця жінка.

День розпочнеться з важкої праці – будьте до неї готовими: гороскоп на 8 липня 2024 для всіх знаків Зодіаку

Гороскоп на 8 липня 2024 року для всіх знаків Зодіаку: день буде непростим у професійному плані, але приємним під час зустрічі зі своїми близькими.