Страви на Різдво 2023: як готувати кутю на Святвечір і які продукти додають в кутю в різних регіонах України

Кутя буває різною за складом, але завжди — дуже смачною. Розповідаємо найкращий покроковий рецепт приготування багатої куті на Святвечір — з родзинками, маком і грецькими горіхами

Кутя – головна страва Святвечора, що напередодні Різдва. Але готують її не тільки до різдвяних свят, а ще 2 рази – напередодні Водохреща і до свята Маланки. І в кожному випадку — це особлива і зовсім не схожа на попередницю кутя. Взагалі ця страва має 3 різновиди:

  • голодна кутя (її роблять на Водохреще);
  • щедра кутя (до свята Маланки);
  • багата кутя (до Святвечора на Різдво).

Ось про третій варіант — багату кутю, розповімо детальніше. Адже зовсім скоро, 25 грудня за новим церковним стилем, українці будуть відзначати свято Різдва Христового. Святвечір, до якого потрібно приготувати кутю — відзначають відповідно 24 грудня.

Кутя: головна страва до Святвечора
Кутя: головна страва до Святвечора

Щедра кутя називається так тому, що в неї додають чимало смачненьких складових. Тут є не тільки головний інгредієнт у вигляді товченої пшениці, але й солоденькі сухофрукти, горіхи, сушені ягоди та, звісно, мед.

Кожен компонент щедрої куті — це своєрідний символ. Ось, наприклад, волоські горіхи в складі страви символізують родючість і міцне здоров’я тих, хто буде куштувати цей передріздвяний смаколик.

Зернятка маку — символ достатку і багатства всієї родини. Мед і родзинки — це вісники солодкого життя.

За традицією, головним інгредієнтом будь-якої куті є пшениця. Але в залежності від регіону України пшеницю можуть замінювати на рис, пшоно, перлову крупу або ж булгур.

Покроковий рецепт приготування багатої куті

Три види куті: багата, голодна і щедра
Три види куті: багата, голодна і щедра

Обов’язково спробуйте приготувати багату кутю до Святвечора 24 грудня. Для цієї страви вам знадобляться наступні складові:

  • грецький горіх очищений: 50 г;
  • товчена пшениця: 200 г (1 склянка);
  • родзинки: 50 г;
  • цукор: 1 столова ложка (можете замінити його медом);
  • мак: 100 г;
  • сухофрукти: 250 г;
  • курага: 40 г;
  • одна столова ложка меду;
  • узвар: 0.5 склянки;
  • щіпка повареної солі для приготування крупи.

Після підготування усіх складових — приступайте до створення святкової щедрої куті. Ось покроковий план.

Крок № 1. Пшеницю замочіть у воді кімнатної температури на 12 годин, щоб вона добре розбухла та швидко зварилася. Можете зробити це на ніч перед тим, як готувати кутю. Зверніть увагу, що товчена пшениця попереднього замочування не потребує — вона і без нього гарно розварюється.

Крок № 2. Промийте крупу у декількох водах, а потім — відваріть у воді. Н забудьте підсолити під час приготування.

Крок № 3. Поки вариться крупа — зробіть узвар для куті із сухофруктів. Додайте у воду сушені яблука, копчені груші та сливи — щоб напій вийшов насиченим. Далі — поставте на вогонь, доведіть до кипіння і варіть, поки напій не набере темного кольору и насиченого смаку.

Крок № 4. Грецькі горіхи очистіть від шкарлупи, подрібніть і обсмажте на сухій пательні без олії — до появи золотистого кольору чи приємного запаху.

Крок № 5. Залийте теплою водою родзинки та курагу — щоб вони добре розм’якли. Потім – злийте рідину, а родзинки з курагою добре подрібніть гострим ножем.

Крок № 6. Залийте мак на 10 хвилин окропом, а потім добре потовчіть у ступці. Можете мак і не замочувати – а просто перемолоти його в кавомолці чи перебити за допомогою блендеру. Після подрібнення – залийте окропом і дайте набухнути.

Крок № 6. Злийте зайву рідину з відвареної пшениці. Додайте до неї мак, подрібнені сухофрукти, мед і горіхи.

Крок № 7. Залийте страву узваром із сухофруктів.

Подавайте готову кутю до появи першої зірки і куштуйте її першою із всіх приготованих страв. Обов’язково пригостіть цією стравою родичів та знайомих, які живуть окремо від вас, побажавши їм добра і благополуччя.

Нові статті

Схожі статті

Соковиті і смачненькі квашені помідори за бабусиним рецептом – від такої закуски за вуха не відтягнеш

Квашені помідори — одна з найулюбленіших зимових закусок, якою варто запасатися вже зараз. Помідори можна брати будь-якого сорту. Головна умова – дотримуватися наданої рецептури.

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.