Про долю дідуся Панаса з “На добраніч, діти” можна знімати серіал: зростав у комуні та змінив прізвище

Українські дітлахи наприкінці ХХ сторіччя засинали під телепередачу "На добраніч, діти". Дідусь Панас щодня розповідав цікаву казочку на ніч. Доля актору випала нестандартна.

Мало кому тоді було відоме справжнє ім’я актора, який зображав дідуся Панаса в телевізорі. Але дітлахи зачудовано слухали його оповідки: “Вмощуйтеся зручненько та слухайте уважненько…”

За життя чоловік мав ім’я Петро Юхимович Вескляров. Хоча під час народження отримав зовсім інше – Пінхас Хаймович Вескляр. Народився майбутній актор в 1911 році в Тальному на Черкащині.

Як склалася доля дідуся Панаса

Його батьки мешкали в комуні Здобуток на околиці міста. Двоповерховий будинок неподалік Козаченкової Балки заселили кількома родинами. Кожна сім’я мала окрему кімнату, а харчувалися всі гуртом у їдальні. При комуні функціонував дитячий садочок, а через якийсь час усі роз’їхалися.

Петро грав у Тальнівському драмгуртку. Там його помітили черкаські актори й запросили до себе. У Черкасах молодик грав до початку Другої Світової. Після вторгнення німців потрапив до військового театру. А згодом опинився в оточенні та у фільтраційному таборі.

Щоб приховати єврейське походження, Петро назвався Вескляровим, то його не розстріляли. За першої ж нагоди втік звідти й дістався Києва, який уже було окуповано німцями. Працював на залізниці, а після роботи вів театральний гурток.

Після приходу радянської армії актора відправляють до театру в Луцьк, де він працював до 1959 року. Петра Юхимовича часто запрошували зніматися у фільмах. Та коли актор перебрався до Києва й приміряв на себе образ дідуся Панаса, його перестали знімати, бо глядачі асоціювали актора виключно з цією роллю.

Як склалася доля дідуся Панаса

Ще однією перепоною до знімань у кіно стала україномовність Весклярова. Він абсолютно не міг говорити російською мовою, тож його доводилося переозвучувати іншим акторам.

У 70-их роках актора у вишиванці звинуватили в націоналізмі й хотіли замінити іншим дідусем. Та обурені телеглядачі закидали Хрещатик, 26, гнівними листами, тож довелося відмовитися від цієї ідеї.

Врешті Петра Юхимовича таки звільнили з дитячої програми. Ходять чутки, що дідусь Панас сказав у прямому ефірі фразу: “Ось така, х…ня, малята”, після чого його телевізійна кар’єра закінчилася. Та запису, який би підтвердив це припущення, не збереглося, тому сказати напевно, чи так було насправді, неможливо.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?