Дві Людмили й одна Віра у житті Леоніда Каденюка: через розлучення космонавта вигнали з Зіркового містечка

Український космонавт Леонід Каденюк прожив усього 67 років. Полетіти у космос він міг набагато раніше, та цьому завадило несподіване розлучення з першою дружиною.

Звичайний сільський хлопчина вирішив стати космонавтом, коли у 10-річному віці почув про Юрія Гагаріна. Відтоді Леонід Каденюк наполегливо йшов до своєї мети. Коли навчався в Чернігівському авіаційному училищі, познайомився з місцевою дівчиною Людмилою. Але та віддала перевагу іншому курсанту й вийшла за нього заміж. Вони перебралися до Кропивницького, а чоловік служив у Канатовому.

Дві Людмили й одна Віра у житті Леоніда Каденюка: старший син

Та Льоня не розгубився і знайшов собі іншу Людмилу Колеватову, яка була на 3 роки старша за молодика. Вони одружилися. У 1974 році стали батьками первістка, якого назвали Володею.

Коли хлопчику було 2 роки, Каденюка зарахували до загону космонавтів, і родина перебралася до Зіркового містечка у Підмосков’я. Сину було 6 років, коли Леонід вирішив розлучитися з дружиною.

Дві Людмили й одна Віра у житті Леоніда Каденюка

Комуністичне керівництво схопилося за голову – як може розлучений чоловік бути космонавтом?! А як же моральний кодекс будівника комунізму?! Тож його відрахували. Але Леонід не відступився від свого рішення.

Нині перша дружина та син космонавта мешкають у Підмосков’ї. Володимир викладає бальні танці, хоча й має диплом інженера з авіаційного озброєння. Людмила працювала вчителькою креслення в школі.

Дві Людмили й одна Віра у житті Леоніда Каденюка: друга дружина

Удруге Леонід одружився з Вірою Косолапенковою. У цьому шлюбі 1984 року з’явився син Дмитрик. З великою затримкою, але мрія побувати в космосі таки здійснилася. Леонід Кравчук особисто переговорив із Біллом Клінтоном, домовившись про політ українця.

За рік до очікуваної дати польоту родина Каденюків переїхала до США. Мешкали неподалік Г’юстона, допоки Леонід проходив підготовку в NASA. Тож полетів у космос лише в 46 років не на “Бурані”, а на шатлі “Колумбія”.

Дві Людмили й одна Віра у житті Леоніда Каденюка: друга дружина та молодший син

По поверненні в Україну космонавт працював у військовій авіації. Каденюку пропонували роботу в NASA, але вони з дружиною воліли повернутися в Україну. На початку 2018-го Леонід вийшов на пробіжку і в нього зупинилося серце.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?