“А вже осінь прийшла у мій сад — переводжу я стрілки назад”. Коли у 2023 році переходять на зимовий час?

Зимовий час не скасовано. Вже наприкінці жовтня українцям треба переводити стрілки годинників на годину назад. Що треба знати, щоб встигнути вчасно?

Остання неділя жовтня — традиційний день для переведення українських годинників на зимовий час. Кожного року восени ми всією країною рухаємо стрілки своїх годинників назад. Рік Чорного Кролика, ну той, що 2023-й — виключенням не став. Цьогоріч стрілки українських годинників перестрибнуть назад у неділю, 29 жовтня. Рівно о 4-й годині українцям треба перемістити їх власноруч на механічних годинниках.

29 жовтня Україна перейде на зимовий час
29 жовтня Україна перейде на зимовий час

Ручний спосіб переведення годинників діє на українських територіях для механічних приладів та тих, що не під’єднані до Інтернету. Електронні гаджети та пристрої зазвичай налаштовані на автоматичний перехід у часі, тому їх перемикати не треба.

Багато людей сприймають переведення годинників не дуже добре. Зсув у часі впливає на біоритми, псує настрій і потребує чимало зусиль для адаптації. Але саме восени переведення стрілок годинників переноситься легше, адже у людей з’являється одна вільна година для того, щоб поспати.

Тим не менш, адаптуватися до нового часу все ж доводиться і для цього треба дотримуватися декількох рекомендацій.

  • за тиждень до переміщення у зимовий час від уважно стежте за якістю свого сну та не перенапружуйтеся;
  • щоденно виходьте на прогулянку та дихайте свіжим повітрям;
  • не перенавантажуйте свій організм, уникайте впливу стресових факторів;
  • стежте за власним харчуванням, додавайте у меню більше овочів та фруктів.

Обов’язково займайтесь медитацією, виконуйте вправи з йоги, займіться дихальними практиками. Все це допоможе розслабитися та помітно легше перенести зміни у часі.

Зимовий час - вже поряд!
Зимовий час – вже поряд!

Нагадаємо, що зараз годинники в Україні переводять 2 рази протягом року. Восени ця процедура припадає на жовтень, а весною на літній час переходять у квітні. Стрілки годинників рухають вперед або назад задля досягнення балансу між календарними та біологічними часами. Крім того, ця традиція обумовлена ще й необхідністю економити електричну енергію.

В нашій країні діє спеціальна постанова КабМіну від 1996 року “Про порядок обчислення часу на території України”. Саме вона регулює процедуру переходу на зимовий чи літній час. Періодично можновладці підіймають питання про скасування такого переходу. Наприклад, у 2011 році навіть була прийнята відповідна постанова. Але потім її було анульовано.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?