Унікальний рецепт від митця: вчені зазирнули під фарбу та розкрили таємницю картини “Мона Ліза”

Унікальна формула олійної фарби від Леонардо да Вінчі: чим митець загущував свої фарби? Команда мистецтвознавців з Британії та Франції приголомшила історією створення "Мони Лізи".

Картина митця Леонардо Да Вінчі “Джоконда” або “Мона Ліза” вважається одним із самих відомих творів мистецтва. Історія її створення овіяна численними легендами. Вважається що на полотні художник намалював портрет Лізи Герардіні, що була жінкою флорентійського торговця шовком Франческо дель Джокондо.

Рецепт фарби, що передавався століттями. Розкрито один з секретів створення Мони Лізи
Рецепт фарби, що передавався століттями. Розкрито один з секретів створення Мони Лізи

Декілька днів тому вчені із Франції та Британії приголомшили світ новиною про те, що змогли розкрити таємницю написання картини “Мона Ліза”. З’ясувалося, що автор мистецького твору — Леонардо Да Вінчі, під час малювання легендарного портрету використовував для згущування фарби рідкісний інгредієнт. І це — плюмбонакріт, що являє собою продукт оксиду свинцю.

Зроблене вченими відкриття вперше підтвердило раніше висунуту теорію про те, що Да Вінчі додавав у фарбу порошок оксиду свинцю задля того, щоб вона стала більш густою та скоріш висихала.

Унікальна формула олійної фарби від Леонардо да Вінчі: чим написана Мона Ліза?
Унікальна формула олійної фарби від Леонардо да Вінчі: чим написана Мона Ліза?

Щоб дізнатися хімічний состав фарби, якою була намальована “Джоконда”, дослідники взяли з верхнього правого кута картини фрагмент товщиною не більше за людський волос. Далі був проведений рентгенологічний аналіз цього фрагменту, під час якого використовувалося випромінювання синхротрону (спеціальний пристрій, що прискорює частинки практично до скорості світла).

Вчені-хіміки наголошують, що унікальна формула масляної фарби, використана Да Вінчі при малюванні Мони Лізи, була вигадана самим митцем. Потім її задіяв в своїх роботах інший митець — Рембрандт. Плюмбонакріт знайшли в його творчих роботах, які були написані у Нідерландах у XVII сторіччі. Це свідчить про те, що використаний Да Вінчі рецепт фарби був дуже гарним, тому його передавали від одного покоління до іншого.

Автор дослідження на ім’я Віктор Гонсалес звертає увагу на те, що Леонардо Да Вінчі обирав у роботі різноманітність. Митець полюбляв експерименти, тому кожна його нова картина мала інший технічний склад.

Дослідники у результатах своєї роботи наводять рецепт так званої “фарби Да Вінчі” та наголошують, що митець нагрівав помаранчевий порошок оксиду свинцю у лляному або горіховому маслі та створював спеціальну пасту золотистого кольору. Вона мала дуже загущену консистенцію та швидко висихала після нанесення на полотно.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?