Що за церковне свято відзначають 3 листопада: чого не можна сьогодні робити, аби не накликати бідність?

Новий православний календар на 3 листопада: свято преподобної княгині Ганни, що вперше показала силу української жінки. 7 прикмет на цей день. Іменини, поради і традиції

В новому церковному календарі 3 листопада відзначено згадками про святу княжну Ганну Всеволодівну. В народному календарі її звуть Ганною Холодною, а в церковних переказах — першою керівницею, яка показала справжню силу української жінки у ті часи, коли всі представниці жіночої статі були обмежені у правах.

День пам’яті святої Ганни Всеволодівни християни відзначають 3 листопада (за старим стилем – 16). Преподобна Ганна народилася в XI столітті і була християнкою. Її батько — Київський князь Всеволод Ярославич, а мати — візантійська царівна, що також була рідною сестрою Володимира Мономаха.

Коли Ганна виросла — то заручилася з царевичем Костянтином Дукою Старшим з Візантії. Але бути разом молодятам не судилося, тому молода княжна Ганна вирішила присвятити своє життя служінню Богу.

3 листопада - день святої Ганни Всеволодівни
3 листопада – день святої Ганни Всеволодівни

Десь у 1086 році батько збудував для своєї доньки-княжни Андріівський монастир у Києві. Ганна прийняла чернецтво та стала в цьому монастирі настоятелькою.
Княжна Ганна прикладала чимало зусиль для облаштування власної обителі. Саме тут, в Андріївському монастирі, була відкрита перша у Європі школа, де навчалися дівчатка. Там маленьких школярок навчали співу, різним ремеслам та письму. Ім’я княжни Ганни часто асоціюють з легендами та переказами про мистецтво лікування хворих, яким вона володіла.
Згідно з одним з переказів — коли у Костантинополі сталася сумна подія (помер тамтешній митрополит Іоанн II) — княгиня Ганна відразу відправилась туди, познайомилась з монастирським життям Костантинополя та повернулась додому з новим досвідом та… новим митрополитом — Іоанном III.

Після смерті святу княгиню Ганну поховали в Андріївському монастирі, якому вона все життя вірно служила. Пізніше Андріївський монастир зруйнували війська хана Батия. Місце поховання княгини Ганни Всеволодівни не збереглося.

Цікавий факт. Княжна Ганна була однією з перших керівниць української держави, що продемонстрували свою силу і свій вплив у скрутні для багатьох жінок часи, коли їх права були суттєво обмежені.

З 3 листопада погода ставала холоднішою
З 3 листопада погода ставала холоднішою

Також 3 листопада християни православної церкви України згадують мучеників Акепсима єпископа, Аїфала диякона, Йосипа пресвітера. Вони належали до великої групи християн загальною кількістю 38 осіб, що були заарештовані за наказом царя Персії Сапора II.

Вони відмовились зрікатися християнської віри і були страчені за царевим наказом. Перед смертю мучеників жорстоко катували — обпалювали тіла гарячим залізом, кидали в гарячу воду та розривали гачками. Вони проявили велику силу духу та терпіли усі знущання з молитвою на вустах.

38 мучеників стали прикладом вірності Христу. Вони поклали своє життя заради віри в Господа. Мучеництво християн відбулося в 309 році.

7 прикмет на 3 листопада

  • хмаринки низько пливуть по небу — невдовзі наступить похолодання;
  • зранку був мороз — скоро прийде справжня зима з великим снігом;
  • сніг випав на сиру землю — врожаю хлібу наступного року не буде;
  • вночі випав сніг та до ранку не встиг розтанути — весна наступного року буде ранньою;
  • на небі немає жодної хмаринки, а сонце світить яскраво — скоро прийде потепління;
  • захід сонця яскраво-червоний — до морозної та ясної погоди протягом місяця;
  • небо усіяне великою кількістю зірочок — за декілька днів погода буде гарною.
Погода буде гарною, якщо в ніч на 3 листопада на небі багато зірок
Погода буде гарною, якщо в ніч на 3 листопада на небі багато зірок

3 листопада за народним календарем святкують день Ганни Холодної. Відсьогодні погода змінювалась та ставала більш зимовою і прохолодною.

Чого краще не робити 3 листопада?

Сьогодні слід відмовитись від дальніх поїздок, бо вони можуть принести бідність в дім. Щоб маленькі діти не хворіли — 3 листопада їх краще не купати.

Іменини дня

3 листопада за новим стилем Іменини святкують Олександр, Ганна, Василь, Богдан, Володимир, Вікентій, Ілля, Іван, Євдокія, Микола, Павло, Сергій, Петро, Федір.

Що можна робити в 3-й день листопада?

3 листопада прийнято молитись святій Ганні про сімейне благополуччя
3 листопада прийнято молитись святій Ганні про сімейне благополуччя

В цей день ходять до храму, або моляться біля домашніх іконостасів. Сьогодні прийнято звертатися в молитвах до святої Ганни, щоб вона допомогла у вихованні дітей. А ще в неї просять про вдачу у навчанні. Цій святій моляться, коли необхідно зцілитися від різноманітних хвороб, або про сімейне благополуччя.

В стародавні часи 3 листопада починали прясти льон та займатися ткацтвом. Господині обов’язково варили кисіль з ягід, випікали в печах ягідні пироги. Сьогодні прийнято пригощати діточок замороженими ягодами. А ще 3 листопада заморожували молоко та робили стружку. Нею потім посипали млинці. Такі ласощі дуже схожі на сучасне морозиво і тому подобалися дітям.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?