Яке церковне свято 4 листопада: традиції та прикмети, що зробити, щоб ваш дім оминула темна енергія

4 листопада в новому церковному календарі — день пам'яті преподобного Іоанникія Великого. Хто сьогодні святкує Іменини, та чого краще не робити в цей осінній день? Читайте у нашому матеріалі

4-й день листопада у 2023 році в православному Новоюліанському календарі відзначений декількома важливими подіями. Віряни православної церкви сьогодні згадують мучеників єпископа Никандра Мирського та пресвітера Єрмея, а також – святого Іоанникія Великого.
Никандр Мирський та Єрмей були учнями святого Тита та справжніми християнами. Завдяки їх проповідям до християнської віри обернулися дуже багато язичників.

В місті Ліваній, де проповідували вчення Христа Єрмей з Никандром Мирським — дізналися про їх діяльність та привели до правителя на допит, щоб змусити зректися віри в Христа. Але ані катування, ані вмовляння не допомогли. І тоді правитель Ліванію віддав наказ жорстоко катувати Никандра Мирського та Єрмея. Ці двоє винесли нелюдські муки та загинули мученицькою смертю. Але ж свою віру у Христа не зрадили.

4 листопада: день преподобного Іоанникія
4 листопада: день преподобного Іоанникія

Іоанникій Великий — відомий християнський чудотворець, що жив на рубежі VI-VII століть. Преподобний Іоанникій народився в Палестині (селище Марікат), та ріс у благочестивій родині. З дитячих рочків Іоанникій прагнув до духовного життя, а після свого 18-річчя взагалі облишив всі світські справи, аби стати монахом.

Багато часу Іоанникій провів у різних монастирях, і в одному з них зустрів свого майбутнього наставника та вчителя — преподобного Георгія. Вони стали друзями, а в подальшому переселилися на гору Олімп у Вифинії та заснували там свій монастир.
Преподобний Іоанникій став в тому монастирі ігуменом і керував обителлю десь біля 40 років.

Всі, хто приходив до Іоанникія за порадою чи допомогою – бачили в ньому зразок благочестя та аскетизму. А ще в нього був дар чудотворення, яким ігумен монастирю користувався заради того, щоб творити дива на користь інших людей. За церковними переказами — одного разу Іоанникію навіть вдалося врятувати свого наставника та друга Георгія від нападу отруйної змії. А ще Іоанникій займався годуванням голодних та лікуванням хворих, міг зупиняти молитвою паводки, повені і пошесті.

Помер святий Іоанникій у віці 85 років. Його тіло поховали у монастирському соборі, де мощі святителя і сьогодні продовжують творити дива.

Прикмети дня 4 листопада

якщо 4 листопада кури чистять пір'я — скоро буде снігопад
Якщо 4 листопада кури чистять пір’я — скоро буде снігопад

4 листопада наші предки дивились на те, яка погода встановилась на вулиці. І по ній визначали погодні умови на найближче майбутнє.

  • нашестя мишей в домі – до холодної зими;
  • кури зайнялись чищенням пір’я – невдовзі слід очікувати сильних морозів;
  • на небі пливуть хвилясті хмаринки — погода скоро погіршиться;
  • пташки зранку ведуть себе неспокійно — найближчим вечіром пройдуть опади;
  • туман стелиться по землі – до тепла;
  • небо на заході яскраво-червоне — наступного дня буде дмухати сильний вітер;
  • ясний день 4 листопада — скоро прийде похолодання.

За народним календарем 4 листопада святкують день Никадра, Яреми та Веремія. Погода цього дня зазвичай не дозволяла довгих прогулянок, бо на вулиці було дуже холодно. В наших предків навіть існувала така приказка: “Ярема – сиди вдома”.

Чого краще не робити 4 листопада?

Сьогодні, 4 листопада краще нічого і нікому не позичати
Сьогодні, 4 листопада краще нічого і нікому не позичати

В давнину вірили, що 4 листопада – це найгірший день у всьому році. Сьогодні навіть з дому намагались не виходити — щоб біду не покликати до себе. Аби не віддати своє щастя — сьогодні нічого і нікому не давали у борг. А ще в будинок не пускали незнайомців, бо через них в оселю могли потрапити темні сили. Крім того, 4 листопада не злословили і, тим паче — не згадували поганим словом померлих. Від гучних поминальних застіль сьогодні краще відмовитись.

Що можна робити 4 листопада?

В суботу, 4 листопада, відкладають всі мирські справи та моляться.  В святих Єрмея, Никандра Мирського та Іоанникія прохають винести з оселі усі життєві негаразди. В 2023 році 4 листопада вважається батьківським днем, тому сьогодні ходять до храмів та ставлять свічі за спокій душ.

В цей день можна відвідати цвинтар та провідати родичів, що відійшли у засвіти. В давнину 4 листопада клали на підвіконня гілочки горобини, яка ставала оберегом для оселі. В зимовий період з неї готували цілющі чаї. А ще над вхідними дверми обов’язково малювали хрести. Вважалося, що вони захищають оселю від темних сил.

Іменини

4 листопада Іменини святкують Євгенія, Ілля, Степан, Порфирій, Олександр, Микола.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?