Настав сезон гарбузів. Та чи всім можна ласувати цим смачним помаранчевим овочем: протипоказання до вживання

На поличках супермаркетів з'явилися гарбузи нового врожаю, і в багатьох українців меню розбавилося гарбузовими кашами, супами-пюре, млинцями та плачинди, начиненими яскравим овочем, й іншими кулінарними витворами.

На поличках супермаркетів з’явилися гарбузи нового врожаю, і в багатьох українців меню розбавилося гарбузовими кашами, супами-пюре, млинцями та плачинди, начиненими яскравим овочем, й іншими кулінарними витворами.

Гарбузове сироїдіння корисне не всім

З одного боку, дієтологи всіляко пропагують вживання м’якуша гарбуза та його насіння. Мовляв, це дуже корисний овоч. Але з іншого вони ж застерігають, що надмірне захоплення помаранчевим плодом може призвести до негативних наслідків.

Кому слід обмежити вживання гарбуза

Зважте, що надмірне вживання гарбуза призводить до здуття живота й послаблення кишківника. Якщо подібна оказія сталася, на якийсь час відмовтеся від овочу, а надалі старайтеся не надто захоплюватися стравами з гарбуза. Бо в іншому разі ризикуєте нажити несправжню каротинову жовтяницю, при якій шкіра набуває жовтавого відтінку.

У деяких людей може бути розвинена індивідуальна непереносність цього овочу. Це трапляється дуже рідко, але якщо після вживання гарбузової каші чи пиріжків з подібною начинкою почуваєтеся кепсько, доведеться відмовитися від вживання овочу повністю.

Тим, хто худне, не можна ласувати гарбузовим насінням

Сівши на дієту, не можна лускати гарбузове насіння досхочу. Цей продукт надто калорійний – у 100 г цілих 559 калорій. Тож, ласуючи насінням, ніколи не схуднете.

Останнім часом стало модним сироїдіння, і багато хто вживає необроблений термічно гарбуз. Для здорової людини нічого страшного не відбудеться – овоч принесе лише користь для організму.

А от людям, що страждають на шлункові хвороби чи мають камінчики в жовчному міхурі або нирках, від такого сироїдіння стане дуже кепсько. Гарбуз впливає на виділення жовчі й може давати стимул до утворення каменів.

Дітям і людям похилого віку за будь-яких умов не можна вживати сирий гарбуз, обмежившись приготовленими на вогні стравами з овочу. Діабетики мають знати, що цей король городу сприяє підвищенню рівня цукру в крові, тож доведеться або обмежити вживання гарбузових наїдків, або відмовитися від них повністю.

А решті людей гарбуз не протипоказаний. Тож поки триває сезон, час від часу ласуйте цим смачним овочем і насінням з нього.

Нові статті

Схожі статті

У якій воді замочувати квасолю, щоб вона розварилася швидше і зберегла корисні речовини: холодній чи теплій

Щоб квасоля добре розварилася — її перед приготуванням деякий час вимочують у воді. Якої температури повинна бути вода — холодною чи гарячою? "Один Факт" розповість про це нижче.

Як зняти готівку і переказати гроші у разі відключень світла: “Приватбанк” розповів українцям, куди йти

Віялові відключення світла за останні декілька днів стали для України нормою. В державному банку "ПриватБанк" розповіли, як зняти готівку та переказати кошти у випадку, коли світла немаϵ.

Чи можна висаджувати чорнобривці поряд із помідорами: головні правила сусідства, які принесуть лише користь

Бархатці або чорнобривці — яскрава квітка, яку висаджують не тільки на квіткових клумбах. Дізнайтесь, навіщо чорнобривці саджають посеред городу і чи можна їх розміщувати поряд з помідорами.

Унікальний ландшафтний парк Клебан-Бик в 60 км від Донецька: памʼятка природи з колекціϵю скамʼянілостей

Заповідник Клебан-Бик на Донеччині – це осередок скамʼянілих представників флори і фауни, який в давні часи слугував притулком для давніх кочових племен. Дізнайтесь історію цього мальовничого міста.