У неділю відзначатимемо День матері: не забудьте сказати кілька теплих слів на адресу найближчої людини

Всі жінки, які мають дітей, відзначають у травні День матері. Зобов'язанням дітей є не забути про цю дату й тепло привітати найдорожчу людину на світі.

У Дня матері немає сталої дати. Свято відзначають другої неділі травня. Цей день є міжнародним, оскільки матерів шанують у 50 країнах світу. У 2023 році він припав на 14 травня.

Уперше День матері відзначили в 1910 році у штаті Вірджинія. Два роки знадобилося Анні Джервіс, яка поховала матір, щоб узаконити це свято. Згодом естафету поступово підхопили в усьому світі. В Україні офіційний указ президента з цього приводу був підписаний лише 1999 року.

Мама для дитини – найважливіша людина

Насправді ж українці не чекали президентської настанови й відзначали День матері здавна. Жінка-матір вважалася берегинею дому. Тож за часів Київської Русі всіх матусь шанували в день Пречистої Діви Марії. Козаки теж користалися цим святом, щоб віддячити мамі за добро і ласку.

Українська діаспора в Канаді вперше відзначила День матері у 1928 році. Західні регіони України підхопили цю традицію. Зазвичай у Львові влаштовували концертні програми, присвячені матусям. Але радянська влада всіляко забороняла це робити. Тепер ми вільні у своєму виборі й можемо вітати матерів, як заманеться.

Як відзначати

У цей день бажано обов’язково відвідати маму, якщо мешкаєте не разом. Зробіть їй приємний сюрприз – подаруйте квіти, улюблені солодощі, піднесіть невеличкий презент на пам’ять. Обов’язково треба влаштувати сімейний обід, щоб усі члени родини зібралися за одним столом.

Програма святкування Дня матері може бути різноманітною

Можна сходити на кладовище, щоб пом’янути матерів, яких уже немає з нами. Живим треба думати про живе – можна влаштувати спортивні змагання мам із дітьми або спільний культпохід. Кому що більше подобається. Віряни йдуть до церкви, щоб помолитися за здоров’я мами.

Нові статті

Схожі статті

Власний ставок з рибою, декілька маєтків і все це за високим парканом: Поплавський показав своє елітне життя

Михайло Поплавський відомий українцям як співак, ресторатор, автор мистецьких проєктів. У власності народного артиста України знаходиться розкішний маєток. Подивіться, як він виглядає.

Коли святкують Преображення Господнє в 2024 році: точна дата за новим стилем, традиції, що не можна робити

Преображення Господнє — одне з найбільших церковних свят, які відзначають влітку. Більше про традиції свята, точну дату за новим церковним стилем та забобони розповість "Один Факт".

Спробуйте прямо зараз! Як приготувати овочі на грилі з незвичним маринадом – буде смакувати кожному

Саме ця страва є ідеальною на теплі літні вечори, тому обов'язково приготуйте її вже: покроковий рецепт овочів на грилі з нереально смачним маринадом.

Раніше співав про смереку, а потім захопився вірою у Бога: де зараз Микола Гнатюк і під яким імʼям виступає?

Колись співак Микола Гнатюк яскраво сяяв на сцені і збирав повні зали слухачів. Останні декілька років про нього майже нічого не чутно. Подейкують, що артист… пішов у монастир. Чи так це насправді?