Така різна пенсія: хто з українських пенсіонерів отримує найменші виплати? “Майже третина!”

"Неповні 3 тисячі гривень". "Розкішне життя" українських пенсіонерів: сумна статистика 2023 року. Чому деякі пенсії зрівнялись з прожитковим мінімумом, а інші — злетіли до небес?

Українська пенсія — дивний предмет. Наче вона ї є, але… Зараз українські пенсіонери отримують пенсійні виплати різного рівня. Розмір соціальної допомоги залежить від декількох факторів, серед яких – вік, стаж роботи, професія та стан здоров’я.

 

"Розкішне життя" українських пенсіонерів: сумна статистика 2023 року.
Розкішне життя українських пенсіонерів: сумна статистика 2023 року.

Цікаво, що у 2023 році розмір пенсій в Україні може суттєво відрізнятися. Згідно зі статистикою, що надає Пенсійний Фонд, приблизно третина пенсіонерів нашої країни, а це 29.8% — отримують пенсію менш ніж 3 тисячі гривень. Від 3 до 4 тисяч гривень пенсійних виплат отримують приблизно 21.25% людей похилого віку. Пенсію в розмірі 4-5 тисяч гривень призначено всього 14.9% українців похилого віку. А ось більше 10 тисяч гривень пенсії отримують в Україні лише 10.7% громадян.

Сьогодні в Україні нараховують приблизно 10.5 мільйонів пенсіонерів. Ця кількість включає в себе 2.7 мільйоні громадян пенсійного віку, що ще працевлаштовані та офіційно працюють. Середній розмір пенсії станом на 2023 рік становить 5350.33 гривні.
В Україні зараз виплачують декілька видів пенсійних виплат. Серед них найбільша частина – за віком (73,53%). Ще є пенсії з інвалідності, за втратою годувальника, вислугою років та пожиттєве утримання суддів.

"Залежить від віку, стажу та професії": чому деякі пенсіонери України мають невелику пенсію?
Залежить від віку, стажу та професії: чому деякі пенсіонери України мають невелику пенсію?

У 2024 році заплановано індексацію, що торкнеться пенсійних виплат. Відповідно до неї прожитковий мінімум зросте до 2920 гривень. Розмір мінімальної пенсії у відповідності до цієї суми зросте до 2361 гривень.

Нагадаємо, що пенсія в Україні призначається після досягнення відповідного віку, а це — 60, 63 або 65 років. Процедура призначення пенсії буде залежати ще й від того, чи є в людини страховий стаж. Тобто, якщо громадянин виходить на пенсію у 60 років, то його трудовий стаж повинен складати 30 років. Якщо вік виходу на пенсію складає 63 роки, то відповідно до нього стаж рівний 20 років. При виході на пенсію у 65 років трудовий стаж складає 15 років.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?